Otroška hrana

trurskimed  

član od: 18.10.2005

sporočila: 8

6. nov 2008 12:21

Naš malček star eno leto ima 8 kg, je bolj drobne sorte. Midva sva se izključno dojila do 6 meseca, pr 5.5 mesecih sem mu dala tu pa tam kakšno žličko doma stisnjenega jabolčnega ali pa korenčkovega soka, za žejo je pil vodo, sekleničke pa sploh ne pozna. Ko sva začela z gosto hrano so bile na vrsti najprej bučke, potem korenček in brokoli in krompir. Od sadja pa jabolko in tu pa tam kak kivi. Sedaj pri enem letu pa je že skoraj čisto vse. Zelenjavo sem mu vedno dobroprekuhala in spasirala, sadje pa je jedel sveže seveda spasirano. Eino kar mu ni pasalo so bile hruške, ker ga je po njih začelo napenjati in agrumi (pomaračmče in mandarine),ker po njih dobi vneto ritko. Lep pozdrav trurskimed

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

6. nov 2008 12:25

Librica. Ponujala sem mu, nisem pa ga silila. če bi imela še enega, bi vedela, da bo začel jesti, ko bo pripravljen! Katarina K http://katarinak.moj-album.com/

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

6. nov 2008 13:15

Hm, jaz gledam, kako bi bilo v naravi, pa se mi zdi, da se kar sklada z uradnimi priporočili: torej do pol leta, ko počasi zraste večini prvi zobek, gotovo ne bi jedla nič drugega kot moje mleko. Torej pol leta izključno dojenje. Celo življenje bo še jedla gosto hrano, zakaj bi se mi tako strašno mudilo, da se mora začet to par mesecev prej? Sploh če lahko s tem izzovem kake alergije? Tako smo začeli s sadjem in zelenjavo (najprej kuhano, potem surovo) pri 6,5 mesecih, potem počasi naprej na krompir, meso, mlečni izdelki (ne pa mleko), pa itak je bilo veliko zelenjave in sadja za sprobat, tako da če hočeš uvajat postopoma, (kar se gotovo splača, da vidiš, če so kake reakcije...), tako ne moreš vsega naenkrat. Pač pustiš gluten, jagode in citruse za na konec, a je to tak problem? Saj ne rečem, res je enostavno otroku poturit kos kruha, ko je lačen, ampak vseeno ni treba s tem začet pri 4ih mesecih, ko so njegova prebavila še zeloooo drugačna od naših - glede tega, kaj not živi, kako dobro presnavljajo in vskravajo hrano... Naj se počasi naredi vse skup, pa lahko potem je vse brez problemov. zato sem sama pri hrani kar pazila do 1 leta starosti, ker se mi je zdelo brezveze, da bi zato, ker se nam ne bi dalo počakat še tistih par mesecev, imela mala kake posledice (alergije, do katerih ima dedno nagnjenje in vem, da so zoprne). Zato ji nisem dajala kravjega mleka pred 1 letom, v bistvu še kak mesec kasneje ne, potem sem začela z razredčenim in jo tako počasi navajala nanj. Čokolinota nisem dajala prav tako do enkrat takrat, čeprav bi ga lahko že pri 8-ih mesecih. Od kašic je jedla tiste, ki so brez vseh teh zadev (brez glutena, brez problematičnih mlečnih proteinov,... skratka, ki so primerne za 4 mesečne - čeprav jih je jedla šele po 7 mesecu. Prej samo sadje in zelenjavo. ziher je ziher. Smo pa ljudje različni: eni zelo pazijo pri nečem drugi pri drugem: nama se zdi pomembno to, na kar ona nima vpliva - torej če ji dava eno hrano prezgodaj, nima kaj, lahko pa dela štalo v črevesju - pustiva ji pa skakat po lužah, pa zgodaj sva jo dala na kahlico, ker lahko sama neha oz gre dol ali pove, če noče in ker jo itak preoblečemo, če je mokra. Nekateri delajo obratno in se jim zdi najin sistem nezaslišan... No, Ronja ni na nič alergična in gre brez problemov na kahlico, tak da po moje čisto zgrešila nisva. Se je pa mudilo babicam s kako hrano na katero še ni bila pripravljena - recimo jabolčno pito je morala nujno že zelo zgodaj probat, saj je samo sadje... No, potem ko je bruhala takoj po tem, ker so ji bili pač koščki še preveliki, se je pa tudi babi dala prepričat, da otrok pač rabi svoj čas. Zdaj je vse prav rada in niso nobeni koščki problem, tako da ni bojazni, da bi otroka razvadil z zmiksanimi hranami, dokler pač še ne more grist. Torej: v teh starosti če že moraš nujno nekaj dat, daj sadje in zelenjavo, kruha pa res ne... Pa kako bi on najrajši jedel kruh? Kako ti je pa to 4 mesečni dojenček lahko povedal?

kuha  

član od: 1.11.2008

sporočila: 13

6. nov 2008 13:21

tulka je napisal/a:

Na tvojem mestu bi dojila čim dlje, z uvajanjem goste hrane se pri štirih mesecih res ne mudi! Kot je napisala matilda, pri izbiri hrane za dojenčka ne smeš gledati na težo, temveč na starost otroka - na (ne) zrelost prebavnega sistema.

Prilepila ti bom link o uvajanju goste hrane, hkrati pa ti toplo priporočam, da dojiš čim dlje. V materinem mleku je vse, kar štirimesečnik potrebuje.

 

http://med.over.net/klinicne_stroke/porodnistvo/d

[hrosc-rdec] tulka
lahko si pa pogledaš slike na mojem albumu na ringaraju netu z imenom biba ali pa officko, pa se slimo. kuha

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

6. nov 2008 16:53

Zdaj smo se zbrale same mamice. Bom še jaz pristavila svoj piskrček. Moj je danes strar 9 mesecev.Ne delava drugege kot samo jeva, vsaj meni se tako zdi ker mi čas tako hitro beži.Ponoči se dojiva 2-3 krat. Težavo imam z vmesnimi obroki ker sploh ne vem več kaj naj mu še dam. Po mnenju zdravnice moram biti na dijeti kar se tiče mleka, težava tudi zame ker sploh ne vem kaj naj še jem. Malemu sem pa ravno začela dajati jugurte in jih je nadvse oboževal. Tukaj pa imam vprašanje.

Po mnenju nekaterih naj bi jugurt ne bil več alergen??? Kaj je res??

Kaj naj mu ponudim za zajtrk in za večerjo.Imam že čist prazno glavo. Kosilo ni problem, se pač potrudim, da ima res raznoliko, ampak, da bi kuhala še zajtrk in večerjo pa res ne vem.

Čes dan se dojiva vsaj ene 4-5 krat vendar je to zanj premalo.Kuhala sem mu polento na kompotu, pa razne sadne kašice -domače, kaj drugega pa ne vem več. Kupljena hrana se pa meša z vodo le ena mislim, da je Frutolino, ampak mu raje dam sama zribam.

 

Kaj naj še skuham na vodi, pa da bo okusno, ..

Sem preštudirala tudi link, ki je bil zgoraj omenjen, pa ni kaj dosti otipljivega.

Bo katera mislila, da bi pa sedaj pri ta četrtem že lahko vedela, ampak ravno zdaj se mi je vse zakompliciralo, pa še bol sem se poglobila v to, tako, da je samo še slabše..

Pa ne zamirit, ker sem uporabila kar tole temo.

lp

 

mizarka

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

6. nov 2008 17:13

Če je alergičen na mleko, je tudi na jogurt. to velja za alergijo, ne pa za netoleranco na laktozo - pri tej v blažjih oblikah lahko ješ vse mlečne izdelka in navadno samo samo mleko dela probleme. Laktoza je mlečni sladkor, ki ga bakterije v veliki meri porabijo med fermentacijo mleka v jogurt/kislo mleko/..., alergiki pa so alergični na mlečne beljakovine, ki ostanejo zato razlika. Torej, ali je otrok na testiranju bil pozitiven ali so to samo priporočila glede mleka? ker jogurte naj bi mali otroci smeli (če niso alergični na mleko, seveda). Par tem je bilo že o alergiji na mleko in jajca in tam je res ogromno idej, sicer pa se dobro obnesejo razne kaše (prosena, tudi pšenični zdrob, kuhan na vodi ali komopotu in zmešan s sadjem, da ni pusto - pa po potrebi še osladiš s kakim javorjevim sirupom, medom...)

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

6. nov 2008 17:17

Mizarka, mene so poučili (na mlekarski šoli), da domač jogurt otroku ne bi smel škodovati tako kot kupljen.

Narediti ga je pa čisto preprosto: v domače kravje mleko daš navaden ali doma narejen jogurt (dobi se ga na tržnici v LJ) - polnomasten. To se pravi, na 1 liter mleka daš 2-3 žlice domačega jogurta in zmešaš (najbolje, da imaš kar v loncu). Optimalna temperatura za izdelavo jogurta je med 42-45 stopinjami, vzdrževati jo moraš 2 uri. Lahko stojiš pri štedilniku s termometrom v roki, obstaja pa še preprostejši način: pečico segreješ na 50 stopinj, nato daš vanjo ta lonec z mlekom in vanj vmešanim jogurtom. Nato pečico ugasneš in zapreš. Približno vsakih 15 minut jo spet prižgeš za par minut in ugasneš. Tako je v njej ves čas približno prava temperatura. Čez 2 uri je jogurt narejen, samo še precediš ga in ohladiš.

Če opaziš, da je začela odstopati sirotka, je bila temperatura previsoka ali pa je bil jogurt v pečici predolgo.

Če delaš domač jogurt zase in ti je všeč gost jogurt, lahko 1l mleka dodaš 2-3 žlice mleka v prahu.

tulka

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

6. nov 2008 18:43

Mlečne beljakovine bo imel domač ali pa kupljen jogurt, zato noben od njih ni primeren za alergike.

kuharica Mici  

član od: 30.9.2004

sporočila: 276

6. nov 2008 19:52

Razprave glede glutena je pa zelo zanimivo brati. Pri zadnjem obisku pediatrinje smo dobili knjižico Prehrana dojenčka in malčka (Andreja Širca Čampa, univ.dipl.inž., klinična nutricionistka) v kateri piše: Zaradi spoznanja, da zgodnje dohranjevanje (pred 4.mesecem) in poznejše dohranjevanje (po 7. mesecu) z žiti, ki svebujejo gluten, povečuje obolevnost za celiakijo pri otrocih z genetskim nagnjenjem za to bolezen, pričnemo z uvajanjem manjših količin žitaric, ki vsebujejo gluten (pšenica, oves), ko je dojenček še vedno pretežni del dojen (npr. v 6 mesecu). Materino mleko namreč zmanjšuje nevarnost za razvoj celiakije. Med drugim piše še, da se dohranjevanje začne po 4 mesecu, če otrok pokaže potrebo po tem. Mlečne izdelke v manjših količinah začnemo uvajati po 10. mesecu. Med je do enega leta prepovedan. Ne zaradi alergij, ampak zaradi bakterije Clostridium, ki jo lahko vsebuje. LP kuharica Mici

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

6. nov 2008 20:03

Mizarka, zakaj pa ne uporabiš prilagojenega mleka? Pa ima potrjeno alergijo na mleko?lp

peter

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti